HESZ

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 2021. januárjában elindította Szirmabesenyő Nagyközség Településrendezési Eszközeinek módosítását.

A nagyközség településrendezési eszközeinek módosítását, új szabályozásokat a VÁTI Városépítési Tanácsadó és Tervező Iroda Kft., Paksi Szilvia és Molnár Csilla vezető-településtervezők elkészítették, a tervet a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet szerinti hatóságoknak a közbenső véleményezési eljárás lefolytatása céljából megküldtük és a partnerség szabályozása szerint azok közzétételre kerültek. A nagyközség településrendezési eszközeinek öt részterületre szóló módosítása az alábbi feladatrészekre terjedt ki.

  • M1 A Bartók Béla utca hármas kereszteződésénél a 092/9 és a 091/2 hrsz.‐ú ingatlanok területének érintésével, a közterület határainak módosítása egy beruházási fejlesztés megvalósíthatósága érdekében.
     
  • M2 A település központjában, az Állomás utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében egy új COOP áruház elhelyezhetőségének megteremtése, a 482/1 és a 233 hrsz.-ú ingatlanok közötti telekalakítással, amely közúti közlekedési terület (KÖu) és településközpont terület (Vt-6) közötti területfelhasználási váltást jelent mindkét irányban.
     
  • M3 A belterülettől délre tervezett lakóterületfejlesztés 089/9 hrsz.-ú ingatlanát érintő feltáró útjának kismértékű útkorrekciója, az útnak a 089/9 hrsz.-ú ingatlan nyugati oldalára történő áthelyezésével, amely a tulajdoni viszonyokból adódóan a fejlesztés megvalósíthatóságát segíti elő.
     
  • M4 A település központjában a 203, 204/2 és 1420 hrsz.‐ú ingatlanokon a vastelep felszámolásához kapcsolódóan a fejlesztési elképzelés változásához kötődően a különleges beépítésre szánt sportterület (K-sp) átsorolásra kerül a kisvárosias lakóterületek (Lk) közé, egy 30 lakásos társasház megvalósítását lehetővé téve.
     
  • M5 A 234 hrsz.-ú ingatlan hatályos tervi besorolása településközpont terület (Vt-5). A területen jelenleg folyamatban van a „Meglévő termelői piac épület korszerűsítése, felújítása és bővítése” című tervezési feladat, amely építési engedélyezési eljárás szakaszában tart. Az építési engedély megadásának feltételeként a BAZMKH Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya – az építési engedélyezésre beadott terv kapcsán – kérte az építési övezetben az illeszkedés szerinti beépítési mód előírását. Jelen tervezési feladat ennek megvalósítására irányul.

Az érintett területeket a Képviselő-testület a 65/2020. (XI.23.), 66/2020. (XI.23.), 67/2020. (XI.23.), 3/2021. (I.19.) és az 56/2021. (VI.24.) számú határozataiban kiemelt fejlesztési területté nyilvánította.

A településrendezési eszközök módosításának egyeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 32. § (6) bekezdésének c) pontja alapján tárgyalásos eljárás szerint történt.

A szükséges környezeti vizsgálat lefolytatásra került, a beérkező államigazgatási szervek véleménye alapján a környezeti értékelés elkészítése nem szükséges. A környezeti vizsgálatot a Képviselő-testület a 80/2021. (X. 4.) számú határozatával lezárta.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata 15/2017. (IX.13.) számú partnerségi rendeletének megfelelően a partnerségi egyeztetés megtörtént. A partnerségi egyeztetést és a véleményezési eljárást a Képviselő-testület a 69/2021. (IX.13.) számú határozatával lezárta.  A partnerségi véleményezésre rendelkezésre álló határidőben észrevétel nem érkezett.

A VÁTI Városépítési Tanácsadó és Tervező Iroda Kft. által elkészített dokumentumokat a 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szerint véső szakmai véleményezésre megküldtük a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Állami Főépítésznek, aki a BO/17/000254-27/2021 számú szakmai véleményében az alábbi véleményt adta:

A határozattal jóváhagyásra kerülő településszerkezeti terv és a rendelettel jóváhagyásra kerülő helyi építési szabályzat módosítására vonatkozóan:

  1. A helyi építési szabályzat módosításához készült tervezet összhangban van a településszerkezeti tervvel.
     
  2. A szabályozás módosítása biztosítja a kiemelt fejlesztési területekre tervezett beruházások megvalósíthatóságát
     
  3. A dokumentáció tartalma és összeállítása megfelelő.

Összességében Szirmabesenyő nagyközség közigazgatási területén – 5 részterület – a vonatkozó hatályos településrendezési eszközök módosítása a településszerkezeti terv, a helyi építési szabályzat, valamint annak mellékletét képező szabályozási terv jóváhagyása ellen nem emelt kifogást.



Kapcsolódó dokumentumok: