covid_certificate

Magyarországon 2021. július elsején bevezetésre került az uniós védettségi igazolás, mellyel kapcsolatban a Népegészségügyi Osztály kollégáihoz számos kérdés érkezett az elmúlt néhány napban. Az uniós oltási igazolással kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatást adjuk:

Az Európai Unión belüli utazáshoz az igazolást legegyszerűbb elektronikus változatban letölteni, így elkerülhetővé válik a személyes ügyintézés. A mobilalkalmazás neve: EESZT Lakossági (Apple/App Store), vagy EESZT alkalmazás (Google Play áruház). Az applikáció ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható.

Továbbá az érintett saját maga is kinyomtathatja az igazolást. Az igazolást TAJ azonosítóval rendelkezők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portálján - https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal - keresztül ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve is letölthetik és kinyomtathatják.

Emellett az igazolás papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál díjmentesen igényelhető. A kormányablakokban akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni. Az igazolvány kiállítása a kérelem után azonnal megtörténik. A kormányablakoknál az uniós digitális COVID oltási, teszt- és felgyógyulási igazolás igénylésre van lehetőség, melyek az igénylést követően PDF formátumban letölthetők és nyomtathatók. A papíron kiállított igazolványok pecsét és aláírás nélküli érvényesek, mivel hitelességüket a rajtuk lévő QR-kód biztosítja.

Miskolci Járási Hivatal
3530 Miskolc, Petőfi utca 23.
Telefon: +36 46 795-601 | Fax: +36 46 795-701