trianon_101_mod

Fotók: Lengyel Roland
 

A Nemzeti Összetartozás Napja van ma. 

Ezen a napon nemzetünk történelmének legmegalázóbb, legigazságtalanabb, valamint lélekben és lélekszámban legpusztítóbb eseményére emlékezünk. 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot.

A trianoni békeszerződés megkötésének 101. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés részeként gondoljunk őseinkre, kik átélték az eseményeket. Szűkebb környezetünkben, itt ezen a településen is egy összetartó közösség vagyunk, beleértve minden, a jobb lehetőségeket keresve elszármazott Szirmabesenyőit is. 

Így azt kérem Önöktől a tragédia 101. évfordulóján is, hogy ne azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket!

Régóta keressük a formáját, hogyan tudnánk erre a napra úgy emlékezni, úgy magyarok maradni, és hogyan tudnánk úgy kezünkbe venni a saját sorsunkat, hogy közben mások ne tekintsék ezt ellenségességnek. Erre teremtett alkalmat a magyar országgyűlés 2010 — ben elfogadott határozata, melyben június 4-ét a Nemzeti Összetartozás napjává nyilvánította.

Azóta talán egyre többen vannak köztünk olyanok, akikben az a belső hang, hogy összetartozunk, elemi erővel képes megelevenedni és cselekvésre ösztönözni, amikor összefogásra van szükség. Hazánk történelmének e fájó fordulópontján - az emlékezés mellett a jövőt tartva szem előtt - arra hívom és kérem Önöket, hogy működjünk együtt szűkebb hazánk, Szirmabesenyő igazi közösséggé formálásában! Mert összetartozunk!

Ehhez kívánok Önöknek egészséget, békességet és kitartást!

Köszönöm, hogy együtt emlékezünk.

bodnar_krisztian_sign



Bodnár Krisztián
polgármester