petofi_dombormu_2023
fotó, cikk: Lengyel Roland

Igazi tavaszi ünnep volt a mai március 15-ei megemlékezés a Petőfi Sándor Művelődési Ház udvarán. 

Beszédet mondott Bodnár Krisztián polgármester, aki ünnepi gondolataiban kihangsúlyozta, hogy a szabadságot nem osztogatták, nem adták ingyen, azt az alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és tenni akaró egyének összefogása teremtette meg.

"A mai nap kapcsán úgy érzem, joggal merül fel bennem a kérdés, hányan érzik magukénak az ünnepet és emlékeznek? Beszélünk-e otthon meghatározó nemzeti ünnepeinkről, tisztában vannak-e gyermekeink azzal, mit jelent a kokárda, mi történt 1848-49-ben? Ismerik-e a Kossuth nótát, tudják-e ki volt a lánglelkű Petőfi, hogyan született a Nemzeti dal, mit köszönhetünk a márciusi ifjaknak?" 

Nem véletlenül adta útmutatásul Széchényi: 
"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!" 

"Úgy vélem, ha ifjúságunk nincs tisztában a múltunkkal, nem tanulja meg történelmünket, akkor nekünk a legnehezebb időszakban sem lesznek márciusi ifjaink, előbb utóbb már nem lesz kinek tartani az ünnepeket, nem lesznek megemlékezéseink, múltunk a feledésbe merül, s így a nehéz időkben nem lesz hová visszatekintenünk, nem lesz miből erőt merítenünk. 

A tanítást azonban nem lehet egyedül az iskolára hárítani, a nevelést otthon kell kezdeni, beszéljünk hát gyermekeinkkel ünnepeinkről, hőseinkről, történelmünk meghatározó alakjairól, fontos, hogy gyermekeink érezzék a megemlékezés lényegét, tanuljanak elődjeinktől!"

Az ünnepségen részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki a beszédét követően Bodnár Krisztián polgármesterrel közösen leleplezte Petőfi Sándor domborművét. Az ünnepélyes avatást követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait.