te szedd_2023_szirmabesenyo
Cikk, interjú: Lengyel Roland, Kónya Máté | Fotó: Orosz György

2023. április 22-én a Föld napján nyolc lelkes, vállalkozó kedvű önkéntessel - a legkisebbtől a felnőttekig - a Te szedd! mozgalom országos kampány keretében tisztították meg a szirmabesenyői bányatavak partját és azok közvetlen környezetét - számolt be lapunknak Kónya Máté és Orosz György önkéntesek.

Kérdésünkre elmondták, hogy a Te szedd! hazánk legnagyobb hulladékszedési mozgalma melyet 2023-évben 11-alkalommal tartanak meg. 

A szombati, több órás megfeszített munkájuk eredményeként közel harminc zsáknyi kommunális hulladéktól tisztították meg a területet. Akciójukkal nemcsak az illegális hulladékot szerették volna eltávolítani, hanem céljuk volt a példamutatás is a természetjárók és horgászok előtt:

  • a hulladékok felgyülemlése az élővilágban legegyszerűbben a megelőzéssel akadályozható meg,

  • ha ételt, italt viszünk magunkkal a természetbe, annak üres csomagolását se hagyjuk ott,

  • vegyük a fáradtságot és a kiürült PET palackot, dobozt, alumínium csomagolásokat, stb. a közelben lévő hulladékgyűjtő edényben helyezzük el - még akkor is, hacsak messzebb található tőlünk - és hasonlóan tegyünk, ha más nyomait találjuk meg!

"Ez a program egy első lépés volt egy tisztább és zöldebb de tudjuk, hogy ez csak civil és közös odafigyeléssel valósítható meg" - mondták el záró gondolatként.

Orosz György

 

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata kihasználva a pályázati lehetőségeket és forrásokat 2021-évben két alkalommal, több mint 400m3 közterületen hátrahagyott hulladékot gyűjtött össze és szállíttatott el a település területéről.

A mostani hulladékgyűjtési akciót megelőző önkormányzati bejáráson megállapítható volt, hogy a két évvel ezelőtt megtisztított területeken sikerült megőrizni a kívánatos állapotokat.

Az illegális deponálások és kirívó esetek kizárólag a Észak-Magyarországi Horgász Egyesület tulajdonában álló horgásztavak területére koncentrálódtak, melynek rendezése tulajdonosi feladat és kötelezettség.

Az önkormányzat természetesen a jövőben is együttműködő partnere a Te Szedd Mozgalomnak a tiszta és zöld otthonunk megőrzése érdekében!