imunizálás_2021

Értesítjük a lakosságot, hogy a B.-A.-Z. Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya Szirmabesenyő Nagyközség közigazgatási területére a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Ez Szirmabesenyő település közigazgatási területén: 

2023. április 03-a és 2023. április 08-a  közötti időszakra esik – ,  annak kezdetétől számított 21 napig, azaz
2023. április 03-tól 2023. április 23-ig

A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott település határától 500-1000 méteren belül lehet megszervezni, tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!

Az ebzárlat tartama alatt:

  • tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartatni, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek,

  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni,

  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

  • az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és a fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.

  • az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartalmára.

  • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi zöldterületeken azonban igen.

Polgármesteri Hivatal