imunizálás_2021

Értesítjük a lakosságot, hogy a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Szirmabesenyő Nagyközség közigazgatási területére a rókák veszettség elleni orális immunizálása miatt, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától – amely

Szirmabesenyő település közigazgatási területén 2022. október 03.-a és 2022. október 08.-a  közötti időszakra esik – ,  annak kezdetétől számított 21 napig, azaz 2022. október 03-tól 2022. október 23-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

A legeltetési tilalom ideje alatt az állatok legeltetését a lakott település határától 500-1000 méteren belül lehet megszervezni, tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztorebek, terelő kutyák használata.

Az állatok vándorolva történő legeltetése tilos!

Az ebzárlat tartama alatt:

  • tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartatni, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek,
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni,
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és a fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.
  • az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartalmára.
  • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A települések sűrűn lakott részein nem történik vakcina kiszórás, a külterületi zöldterületeken azonban igen.