szinyei_avatas

Nagy örömünkre szolgál, hogy sikerült megvalósítani terveinket és méltó környezetben elhelyezni a világhírű festőművész szobrát a római katolikus templom és a Hősök kertje szomszédságában kialakított szép parkban, mely Szirmabesenyő egy új látványos színfoltja lett. Sokan dolgoztak rajta a tervezéstől a kivitelezésig, hogy ez megvalósulhasson.

Szobrot elismert, híres embereknek állítunk, azért, hogy tisztelegjünk munkásságuk, műveik előtt. Hogy lerójuk tartozásunkat mintegy emlékeztető jelként, kifejezve iránta nagyrabecsülésünket és hagyományainkra építve gondoskodjunk alkotásaik halhatatlanságáról és utódainknak méltó példát mutassunk. – mondta el Bodnár Krisztián polgármester ünnepi beszédében.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának előző Képviselő-testületei tették meg azokat a lépéseket, melyek a mai naphoz vezettek. A művész születésének 175. és halálának 100. évfordulóján a tavalyi évben lehetőségként adódott pályázati forrásokat kihasználva a régi tervek megvalósításával kerülhetett sor az egész alakos Szinyei szobor felállítására és egy szép új köztér kialakítására. Az országban egyedül a mi településünkön van teljes alakos köztéri szobra Szinyei Merse Pálnak.

Bodnár Krisztián beszédjének lezárásaként a szobor és a park megvalósítása kapcsán megköszönte:

  • a Nemzeti Kulturális Alap által nyújtott 6 millió forint összegű pályázati támogatást,
  • Csöbör Katalin képviselő asszonynak, hogy segítette a kezdeményezés sikerét,
  • a Képviselő-testület részéről a további szükséges forrás biztosítását,
  • Sánta Csaba szobrászművész és Lavotha Balázs kerttervező munkáját,
  • az önkormányzati képviselők, önkormányzati dolgozók és az önkéntes segítők munkáját a kivitelezésben és a mai rendezvény megszervezésében.

Fotók: Lengyel Roland