szepitsuk_kozosen

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a "szép hétköznapokért és környezetünk tisztasága" pillérének megvalósítása érdekében 2020. évben elindította a Szirmabesenyő Épül-szépül elnevezésű programját. 

Új parkok, parkolók, terek építésével, valamint azok figyelmesebb gondozásával látványosan átalakultak és megszépültek közterületeink. Elkezdődött a régi buszmegállóink lebontása és a helyükre új, kulturált várakozóhelyek építése. Közben megkezdődtek a közintézmények, sportlétesítmények, játszóterek felújításai, bővítései és energetikai fejlesztései. Ezzel párhuzamosan nagy figyelmet szenteltünk településünk út- és kerékpárhálózatának, valamint járdáinak felújítására és bővítésére is.

Az ismertetett folyamat ahhoz az állomásához érkezett, ahol az újabb sikerek elérése érdekében szükséges a társadalom bevonása is. Szirmabesenyő közterületeinek tisztántartása, ápoltságának fenntartása közös feladat. Az ingatlantulajdonosokra vonatkozó kötelezettségeket Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának helyi rendeletei határozzák meg.

Az önkormányzati rendelt értelmében a közterület: 

közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.

Tisztántartási sáv: 

az ingatlan előtti, melletti, mögötti legfeljebb 5 méter széles területsáv, az azon fellelhető

  •  járdával, 

  • nyílt árokkal, 

  • áteresszel, 

  • zöldsávval, 

  • zöldterülettel, 

  • folyókával, 

  • víznyelővel. 

A tisztántartási sáv az útszegélyig, illetve az útburkolat széléig terjed, amennyiben az 5 méteren belül van.

Fentiek alapján az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg, ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület); a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról, fák, bokrok és egyéb növényzet metszéséről az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

A fentiek alapján kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a jogszabályban előírtaknak megfelelően mindenki a saját ingatlana rendben tartásáról gondoskodni szíveskedjen!

2024. szeptember hónapban a település teljes területének a felmérésére kerül sor. Azokban az esetekben, melyekben a munkatársaink jogszabálysértő állapotot, illetve mulasztást tapasztalnak, hatáskörükben eljárva első alkalommal hivatalos felszólítással (levél formájában),  a későbbiek során pedig szankció alkalmazásával élnek.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2019. (VI.19.) önkormányzati a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló rendeletének 11. § (1) bek. alapján:

„(1) A rendeletben meghatározott, a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás elkövetőjével szemben százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki, amely megismételhető.”