református

Ünnepi Istentiszteletek rendje:

  • 2021. május 13. – áldozócsütörtökön
    16:00 – Istentisztelet
  • 2021. május 16. – vasárnap
    11:30 – Istentisztelet
  • 2021. május 22. – szombat
    16:00 – Bűnbánati Istentisztelet
  • 2021. május 23. | Pünkösd I. napján – vasárnap
    16:00 – Úrvacsorás Istentisztelet
  • 2021. május 24. | Pünkösd II. napján – hétfő
    11:30 – Istentisztelet

Maszkhasználattal és távolságtartással vigyázzunk továbbra is egymásra!

 

Pünkösdi Körlevél | 2021.

36Tudja meg tehát Izráel egész háza teljes bizonyossággal, hogy Isten Úrrá és Krisztussá tette őt: azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek. 37Amikor ezt hallották, mintha szíven találták volna őket, és ezt kérdezték Pétertől és a többi apostoltól: Mit tegyünk, testvéreim, férfiak? 38Péter így válaszolt: Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg mindnyájan Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. 39Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk. 40Még más szavakkal is lelkükre beszélt, és így kérlelte őket: Szabaduljatok meg végre ettől az elfajult nemzedéktől! 41Akik pedig hallgattak a szavára, megkeresztelkedtek, és azon a napon mintegy háromezer lélek csatlakozott hozzájuk.
42Ők pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban./Apcsel 2,36-42/


Kedves Testvérek!

Két hónap sem telt el Jézus feltámadása óta, máris látogatást tesz az újabb isteni személy, a Szentlélek. Ezúttal azonban tartózkodása hosszabbra nyúlik előző társánál, Jézusnál, hiszen nem egy emberöltőnyi időt tölt itt a földön, hanem immár sok generáció élhette át azt, hogy Jézus mennybemenetele nem Isten kivonulása a világból, hanem egy új korszak, a Szentlélek-korszak kezdete. Alig telik el két hónap és a világ kerekének forgását meghatározó eseménnyel találja szembe magát az ember.

Mindösszesen tíz napja volt a tanítványoknak azután, hogy Jézust látták, ahogyan felemelkedik és eltűnik a felhők között, de ahogyan azt ő beharangozta az őt körülvevőknek, a Pártfogó, a Parakléthosz, bizony, nem azonnal érkezett. Hiába szegezték a tekintetüket az égre, hiába sóvárogtak egy újabb mennyei személy felé, a megígért Szentlélek, ahogyan egy másik helyen nevezi őt Jézus, a Vigasztaló nem váltófutásban érkezik, a stafétabot átadása nem folyamatos, arra bizony várni kell; mi már jól tudjuk, még tíz napot.

Pünkösd napján pedig mindösszesen néhány perc telt el, hogy ezek a derék munkatársak, Isten elhívott szolgái, az apostolok megkapták az Atyának és a Fiúnak a Lelkét, a Szentlelket és ettől a Lélektől indíttatva elkezdtek igét hirdetni, az élő Jézusról szóló üzenetet, az örömhírt, az evangéliumot, köztük Péter, a legderekabb.

Ebbe a szent beszédbe, az egyháztörténet legnagyobb prédikációjába kapcsolódunk be mi magunk is. Nem katolikus, vagy evangélikus, református, vagy baptista alkalmon vagyunk együtt az első Pünkösdkor, hanem egy klasszikus értelemben vett keresztyén istentiszteleten, aminek középpontjában a Megfeszített és Feltámadott áll. Nem templom falai vesznek bennünket körül, még csak nem is előre kidolgozott liturgia fogad bennünket, szép ruhába öltözött palástos lelkészekkel, hanem a Lélek épít fel egy lelki templomot, egy lelki hajlékot ott és akkor, ami azóta is áll, aminek mi is tagjai lehetünk.

Lássuk meg, hogy nem egy jól felkészült teológus, egy kiváló lelkész, vagy nagy tekintélyű püspök szólal meg, hanem egy egyszerű halász, aki három éven keresztül csüngött Jézus ajkán, leste Mestere mozdulatait, itta szavait a maga egyszerű halászember voltában. Ez a halászember, vagy ahogyan Jézus nevezte őt, emberhalász a Szentlélektől áthatva, mindennél erőteljesebben szól, szavainak ereje van, beszédének hallatlan hatása.

Kiknek szólt a pünkösdi igehirdetés, aminek végéből való a felolvasott igénk?

Végtelen nagy csoda volt, hogy az a soknyelvű tömeg, akiknek egybegyűlését leginkább egy nagy nemzetközi konferenciához lehetne hasonlítani, – ahogyan előzetesen olvassuk – saját nyelvén hallotta az igehirdetést és mindannyian megértették a Jézusról szóló beszédet. A tolmácsfülkében, a szinkrontolmács székében a Szentlélek ült és mindent tökéletesen fordított. A tömeg sajátjának tekintette az élő igehirdetést. Nem gondolták, hogy szomszédjuknak szól, nem feltételezték, hogy rossz helyre jöttek, nagyon is a helyükön voltak. Nagy jelentősége van a prédikációnak Pünkösdkor is, meg ma is, ez azonban még kevés.

Tovább olvasva az igét láthatjuk, hogy megtérésre és keresztségre buzdít az apostol Lélektől áthatott szavakkal. Azonban tudjuk, hogy már Ézsaiás is ezt hirdette. A bűntől való elfordulás a megtérés. A régiből az újba. A rosszból a jóba. Az emberiből a krisztusiba. Az Ószövetség népe is állandóan bukdácsolt, rosszul is ment a sorsuk mindaddig, amíg nem fordultak újra Isten felé. Neked sem megy jól a sorsod mindaddig, amíg nem fordulsz az egy Isten felé!

A pünkösdi igehirdetés tehát tűzzel teli, buzdító beszéde Péternek, amit mindenki személyesen neki szólónak tart, de ez még mindig nem történetünk csúcspontja.

Akkor mi lehet Pünkösd ünnepének csattanója?

A Szentlélek munkájának csattanója mindig ugyanott van. Miután elmegy valaki igét hallgatni, megérti azt, úgy érzi, személyesen neki szól, hozzá szól Jézus és ez megmutatkozik a közösséghez való viszonyán. Pünkösdi történetünk végén ezt olvassuk: “Akik hittek a beszédnek, csatlakoztak a gyülekezethez.” Itt érkezünk el pünkösdi történetünk lényegéhez. Mert a vallás, nem magánügy, aki azt vallja magáról, hogy ő a maga módján vallásos ember még mindig nem érintette meg a Lélek, ami a lényeg. A pünkösdi csoda a gyülekezet növekedése, a Krisztust követő emberek egymáshoz való vonzódása; az érzés, hogy jó együtt lenni azokkal, akik Jézus iránti vonzalmuk miatt mások, mint a világi emberek.

Az igazi Pünkösd mindenki életén elérkezhet. Volt más pünkösd nálad? Érezted azt az olthatatlan vágyat Jézus Krisztus felé, ami idevonzott téged, ami ennek a gyülekezetnek, vagy otthoni gyülekezetednek oszlopos tagjává tett? Oda adtad-e magadat Jézusnak? Ha igen, akkor örök életed van, ráadásul boldog életed lehet. lesznek nehézségeid, ahogyan az apostolok is sok gonddal küszködtek, de lelki békédből, harmonikus életedből semmi, de semmi nem mozdíthat ki téged, mert van Pártfogód és van Vigasztalód!  Ámen.

Tóth Dénes lp.