boldizsar_sok_kiskez

Olyan télbúcsúztató családi rendezvényre vágytak, amelynek valós kötődése van a településükhöz, így a fánkra és az ahhoz kapcsolódó gasztronómiai kultúrára esett a választásuk – mondta Bodnár Krisztián, Szirmabesenyő polgármestere.

A fánk számos elnevezésével és formájával találkozhatunk világszerte, de a pampuška kifejezés a szirmabesenyői ember számára egyet jelenhet a porcukorral vagy gyümölcslekvárral ízesített és páratlan finomságú farsangi fánkkal. A közkedvelt téli eseménnyel nem csupán a helyi identitást, hanem a szomszéd településekkel való baráti kapcsolatot és együttműködést is szeretnék erősíteni.

Sajókeresztúr elkötelezettje a lekvárcsodák készítésének, így kézenfekvő, vagy inkább sorsszerű volt az elképzelések összekapcsolódása, ami együtt jár a közösségeik összekovácsolásával is – hangsúlyozta a polgármester. 

Kézműves foglalkozásokkal, nép játékokkal, táncházzal, Kurul Dobosokkal kívánták hangsúlyozni a téli esemény hagyományőrző, egyben családias jellegét, melyek mellett harmonikusan érvényesültek a modern zenei és - gasztronómiai programok is.

boldizsar_2

Ebben az évben egy jótékony ügy támogatásához is csatlakoztak a rendezvénnyel, ahol a sajókeresztúri Boldizsár családjának a Sok Kis Kéz Egyesület által szervezett adománygyűjtésben több mint 600 ezer forintot sikerült összegyűjteni.

Bővebben: www.boon.hu