zenes_nyarkoszonto_2024

Immár 3 éve annak, hogy felavattuk a világhírű festőművész szobrát, Sánta Ferenc alkotását – kezdte ünnepi beszédét Juhászné Molnár Mária településünk alpolgármestere. Minden év júliusában Szinyei Merse Pál születésnapján, a szobránál elhelyezett virágokkal tisztelgünk munkássága előtt.

A hazai festészetet megújító, ám az elismerést haláláig nélkülözni kényszerülő Szinyei mindig remekül érezte magát Szirmabesenyőn, ahol számos festményének vázlata is készült. Jelen rendezvénnyel hagyományt teremtettünk, melynek elsődleges célja, hogy felerősítse Szinyei Merse Pál utókornak szánt üzenetét.

Az üzenet megértéséhez elegendő csupán ránéznünk a Szerelmespár című művére, mely meghittséget és szerelmet sugároz. Tájképei a természet szépségét és egyben tiszteletét is ábrázolják. Portréi, mint például a Lilaruhás nő, az érzelmek, emberi kapcsolatok kiteljesedését mutatják be, míg az Anya gyermekeivel a családi boldogságot, szeretet közvetítik felénk. Kiemelkedő jelentőségű alkotása a Majális mely hirdeti a baráti kapcsolatok, a közösséghez való tartozás, a mindennapok egyhangúságából való kilépés fontosságát!

A megemlékezésnek a Zenés Nyári Esték elnevezésű programunk adott művészeti keretet. Az esemény otthona ezúttal is a gyönyörűen kialakított és a művész nevét viselő park volt. 

A Szinyei-park településünk igazi ékköve, amely nem csak méltó környezetet biztosít a festőművész szobrának, hanem hirdeti minden erre járónak, hogy Szirmabesenyőben olyan emberek élnek, akik életében jelen van a művészet, valamint a kultúra iránti tisztelet és szeretet.