testvertelepules_marefalva_20231126

Szirmabesenyő Önkormányzata nyitott olyan programok megvalósítására, melyek településünk jó hírnevét öregbítik, valamint az itt élők számára lehetőséget biztosítanak más országok, népek, kultúrák megismerésére, kölcsönös, többoldalú kapcsolatok kiépítésére. Nagyközségünk keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítenek a külhoni magyarságnak megtartani identitásukat, amelyek közös értékrend alapján, építő jelleggel járulnak hozzá a nemzeti öntudat erősítéséhez.

Testvértelepülési programok és együttműködések 2021 pályázat keretében ismerkedtünk meg magyarországi látogatásuk során Máréfalva küldöttségével. A tavalyi évben 14 fős csoportot láttunk vendégül, mely után önkormányzatunk vezetése hosszabb erdélyi látogatása során a Hargita megyei községet is útba ejtette. Ezeken a baráti találkozásokon kibontakozó véleményazonosság és kölcsönös szimpátia után fogalmazódott meg a két település összetartozási szándéka.    

erdelyi_latogatas_2022

A magyarországi, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata és a romániai, Hargita megyei Máréfalva Község Önkormányzata okiratba foglalta, hogy testvértelepülési megállapodást köt, mely tartalmazza azt a szándékot, hogy a már meglévő kapcsolatokat elmélyítse és az egyesülő Európa szellemében a települések közötti barátságokat és együttműködést tovább fejlessze.

A felek kétoldalú együttműködés elvének megfelelően, a közös bizalom szellemében, az egyenlőség és a közös előnyök értelmében a kultúra, turizmus, gazdaság, oktatásügy, környezetvédelem, sport és helyi fejlesztések területén törekszenek az együttműködésre.  

2023. november 25-én Szirmabesenyő vezetősége ellátogatott a Székelyudvarhely melletti Máréfalvára. A nagyszerű módon kialakult baráti és szakmai kapcsolat gyümölcseként Kovács Imre és Bodnár Krisztián polgármesterek ünnepélyes keretek között aláírták az összetartozás szándéknyilatkozatát. Átadták egymásnak a két település jelképes kulcsát, annak szimbólumaként, hogy kapuik, szívük mindig nyitva állnak egymás előtt, legyen szó értékteremtésről, hagyományaik megéléséről, vagy akár szakmai tapasztalatcseréről.

Nagyon nagy szeretettel fogadtak minket, az anyaországból érkező szirmabesenyőieket. Vendéglátóink mindent megtettek azért, hogy ezek a napok emlékezetesek maradjanak mindannyiunk számára. Több programot szerveztek, ahol a csodálatos természeti környezet, a Hargita téli varázsa, valamint a székely gasztrokultúra megismerése mellett az erdélyi szívélyes vendégszeretettel is találkozhattunk. 

Láttunk színházi előadást, részesei lehettünk a szépkorúak köszöntésének, valamint testközelből lehettünk tanúi annak, hogy a határon túli embertársaink, hogyan ápolják hagyományaikat, hogyan tartják meg szívüknek oly fontos magyarságukat!