jotekonysagi_koncert2023
fotó, cikk: Lengyel Roland

Jótékonysági hangversenyt tartottak 2023. október 20-án este a szirmabesenyői görögkatolikus templomban. A zenei áhítat célja, a kulturális élményen túl, a folyamatban lévő templomfestés támogatása.

Az est folyamán Dombóvári János hegedű-mélyhegedű művész és tanár, valamint Bojti Eszter zongoraművész játszottak. Műsorukban Bach, Fauré, Rachmaninov, Dvorák, Muszorgszkij és Hubay Jenő egyes darabjai hangzottak el.

Bevezető imádságként Polyák Imre parókus a 148. és 150. zsoltárt olvasta fel, mellyel az Isten dicsőítésére hívta fel a jelenlévőket. A lelkiatya később a templomfestés programját is vázolta. A már elkészült trónján ülő Krisztus kezében lévő nyitott könyv feliratából – Én vagyok amennyből alászálló élő kenyér – kiindulva tudatta, hogy a képek alapvetően az Eucharisztia (Krisztus teste és vére) köré összpontosulnak majd. Ennek az isteni ajándéknak földi alapanyaga a kenyér és a bor, nem véletlen tehát a két legjelentősebb alakotás a kenyérszaporítás jelenete és a kánai menyegző borcsodája lesz.

Kiemelte még többek között azt is, hogy Isten nem csak jó, emberszerető, mindenható, ahogyan szoktuk Őt gyakran nevezni, hanem szép is, akihez csak az igazán szép dolgok illenek. Itt aztán párhuzamba hozta a felhangzó muzsika szépségét a falak képeinek velünk maradó szépségével.

Az előadók pedig ezeket az igazságokat azzal erősítették meg, hogy valóban szebbnél szebb dallamokat csalogattak elő hangszereikből a hallgatóság nagy-nagy szívbeli örömére.

Végül a templomfestésre hozott adományok némi viszonzásaként minden jelenlévő kapott egy pici proszforát, melynek nagyobb változatából vágja ki a szolgálatot tevő pap a Szent Liturgia (szentmise) oltáron felajánlandó, s az Úr kegyelméből Eucharisztiává változó kenyerét.