fontos_tudnivalok_ovoda_2024

A 2024/2025-ös nevelési évre vonatkozó óvodai beiratkozás rendjéről az alábbi közlemény formájában tájékoztatjuk a Tisztlelt Lakosságot, Kedves Szülőket.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata a 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20 § (1) bekezdése alapján az óvodai beiratkozás idejéről, az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárásról az alábbi közleményben tájékoztatja az óvodába készülő gyermekek szüleit.

Az óvoda a gyermek hároméves korától a tankötelezettség kezdetéig nevelő intézmény, amely a gyermeket fokozatosan, de különösen az utolsó évében az iskola nevelés-oktatásra készíti fel. Az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel. Az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét a nevelési év folyamán bármikor kérheti (pl.: településre beköltözés, vagy óvodai nevelés alól felmentett gyermek esetén), a gyermekek felvétele folyamatos. 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 8. § (2) bekezdése kimondja, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától /szeptember 1./ legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Valamint, az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételtől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető. 

E paragrafus alapján az óvodába be kell íratni azt a kisgyermeket, aki 2024. augusztus 31. napjáig betölti a harmadik életévét, valamint azt a kisgyermeket is, aki a felvételtől számított fél éven belül betölti a harmadik életévét és igénybe szeretné venni az óvodai nevelést a 2024/2025-ös nevelési évben. 

A szülő – tárgyév április 15. napjáig benyújtott – kérelme alapján a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti, különös méltánylást érdemlő esetben, – ha a szülő a gyermek negyedik életévének betöltését megelőzően már kérelmezte, úgy újabb – kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti a Kormány rendeletében kijelölt szerv (a továbbiakban: felmentést engedélyező szerv) felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. 

Ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, csak az óvodavezető vagy a védőnő, továbbá tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében az Eütv. 89. §-a szerinti általános járóbeteg-szakellátásban, vagy az Eütv. 91. §-a szerinti általános fekvőbeteg-szakellátásban részt vevő szakorvos rendelhető ki. Tartós gyógykezelés alatt álló gyermek esetében a kérelem a tárgyév április 15. napja után is benyújtható. 
A kötelező óvodai nevelés korai fejlesztésben és gondozásban is teljesíthető.

Jelentkezni a meghirdetett időpontban a lakóhely szerinti körzetileg illetékes óvodában lehet. A beiratkozási igény a jelentkezéssel válik hivatalossá. Az óvodába történő jelentkezés nem jelenti egyben az óvodába történő automatikus felvételt is.

A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol a szülője dolgozik. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen (20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 20. § (9) bekezdés) az óvoda körzetében lakik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt. Az óvodában a nevelési év szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31. napjáig tart. 

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata a fenntartásában működő óvodában az óvodai beiratkozás időpontját az alábbi időpontokban határozta meg:

DátumIdőpont
2024. május 6. hétfő08:00-16:00
2024. május 7. kedd 08:00-16:00
  2024. május 8. szerda08:00-18:00
2024. május 9. csütörtök 08:00-16:00

Az óvodába elektronikus úton is be lehet iratkozni a 2024/2025-ös nevelési évre. A miniszteri határozat értelmében a beiratkozás a szokásos rendben és ütemezésben történhet meg, azonban a szülőnek/gondviselőnek nem szükséges feltétlenül megjelennie az intézményben, hanem elektronikus úton is eljárhat. Ebben az esetben a beiratkozáshoz szükséges iratok illetve a szándéknyilatkozat elküldése elektronikus úton történik. 

Ha az óvodai beiratkozás személyesen történik az alábbi közokiratokat, dokumentumokat kell bemutatni: 

  • a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt

  • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát 

  • szakértői véleményeket (SNI, vagy magatartásproblémás gyermekeknél, minden olyan igazolást, orvosi véleményt, amely a gyermek fejlődésével betegségével kapcsolatos)

  • nem magyar állampolgárságú gyermek esetén az itt tartózkodást engedélyező okmányokat.

A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett (3 éves óvodakötelezett) gyermek szülője, amennyiben gyermeke az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, köteles arról a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a Hivatalt. A napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett, az óvodával jogviszonyban álló gyermek szülője, amennyiben a gyermeke az óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti, előzetesen köteles értesíteni az óvodaigazgatót. 

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról szóló 2012. évi II. törvény 247. § a) pontja értelmében az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermekét kellő időben az óvodába nem íratja be szabálysértést követ el. 

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának fenntartásában működő óvoda gondoskodik a többi gyermekkel együtt nevelhető sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai neveléséről is. Az óvoda az alapító okirata szerint azokat a sajátos nevelési igényű gyermekeket (SNI) tudja fogadni, akik szakértői vélemény alapján integráltan, a többi gyermekkel együtt nevelhetők. A beíratáskor ezt a szakvéleményt be kell mutatni. 

Az óvoda kötelező felvételi körzete Szirmabesenyő Nagyközség közigazgatási területe; és a szabad férőhelyek terhére a környező települések: Miskolc, Sajóbábony, Sajóvámos, Sajósenye, Sajóecseg, valamint Sajókeresztúr. 

Az óvoda felvételről hozott döntés közlésének határnapja a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő 30 nap. A döntésről szóló határozatot a beiratkozáskor megadott címre, e-mail címre küldi az óvoda.

Az óvoda igazgatója:
a)    az óvodai felvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban, 
b)    a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozat formában közli a szülővel. 

A szülő, amennyiben azt az óvodai beiratkozás napján- az elektronikus elérhetőségének megadásával- kérte, elektronikus úton értesítést kap arról, hogy gyermeke óvodai felvételt nyert, vagy felvétele elutasításra került. 

Az óvoda döntése ellen- érdeksérelemre hivatkozással- a szülő a közléstől számított tizenöt napon belül indíthat eljárást az óvoda fenntartójánál, a Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Jegyzőjénél. (3711 Szirmabesenyő, Kossuth u. 5.)

Az óvodai beiratkozás helyszíne:

Szirmabesenyői Napsugár Óvoda és Bölcsőde
3711 Szirmabesenyő, Déryné u. 24.

Kérjük a Tisztelt Szülőket, hogy a megadott időben, a jelen közleményben foglaltak szerint gondoskodjanak a gyermekek beíratásáról!

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata