interreg

A rendezvény célja az  Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló SKHU/1801/1.1/029 „CastleExpo”  elnevezésű projekt ünnepélyes zárása, és a “Vörös rák a kerti padon – a szirmabesenyői Szirmay-kastély, ahol Szinyei Merse Pál is festett” című kiállítás, Kastélytörténeti Élménypont átadása. A projekt megvalósítására négy vállalkozás konzorciumként, az INTERREG határon átnyúló program keretében, „CastleExpo” címen, 454 685,31 EUR támogatást nyert el. 

A projekt közvetlen célja egyedi Kastélytörténeti Élménypontok létrehozása a magyar-szlovák határ térségében, valamint innovatív turisztikai szolgáltatások fejlesztése, amelyek hozzájárulnak a programterület turisztikai vonzerejének fokozásához. A projekt keretében kiválasztásra került 8 műemlék épület a határ két oldalán.

A kiválasztásra került épületek egy-egy termében hiteles levéltári kutatásokon alapuló, ugyanakkor korszerű, kreatív, 21. századi, interaktív kiállítótér létrehozása valósult meg. Az egy-egy termet felölelő tárlat teljeskörű ismeretet és élményt nyújt az épületek történetéről. A mini kiállítás megismerteti a látogatókkal az egykori birtokosokat, hétköznapjaikat és ünnepeiket, érdekes életmódjukat, a hozzájuk kötődő anekdotákat és legendákat. A történetmesélés révén bemutatott kastélyélet tartalmas kikapcsolódást nyújt a turistáknak, egyúttal a szórakozva tanítás céljait is szolgálja. A kiállítások egységes installációs és grafikai koncepció mentén valósultak meg, helyszínenként egyedi megoldások ötvözésével.

Projekthelyszínek: Dabas–Gyón – Zlinszky-kúria; Jászó – Premontrei Prépostság; Nagykovácsi – Teleki–Tisza-kastély; Noszvaj – Szepessy–De la Motte–Almásy-kastély; Perbenyik – Mailáth-kastély; Nagyszalánc – Vár;  Szirmabesenyő – Szirmay–Dabasi Halász-kastély; Tőketerebes – Csáky–Szapáry–Andrássy-kastély

A Szirmay-kastély kiállításának bemutatása

Kiállítás címe: Vörös rák a kerti padon – a szirmabesenyői Szirmay-kastély, ahol Szinyei Merse Pál is festett

A négy saroktornyos kastélyt a gróf Szirmay család a 18. század közepén építtette, és egészen a II. világháborúig a tulajdonukban maradt leányágon. A többször bővített épület klasszicista díszítőelemeit minden bizonnyal az 1820-as években történt átalakítás során kapta. Igazi fénykorát a 19. század végén élte, amikor Szirmay Alfréd gróf lakott itt. Vendégei festők és művészek voltak, ebből a korból több festmény is fennmaradt a kastélyról. Ezt a korszakot idézzük fel a kiállítással a ma még üresen álló, de a település kulturális központjának szánt épületben. A nyers falakat színekkel töltjük meg, és családtörténeti adatokkal, életmódtörténeti érdekességekkel, játékokkal elevenítjük fel a Szirmay grófok egykori életét.