balogh_sandor_20240611

Szomorú szívvel búcsúzunk az életének 83. évében elhunyt Balogh Sándortól, településünk díszpolgárától.

Balogh Sándor agrármérnök, mérnök-közgazdász, aki miskolci polgári család sarjaként elismert mezőgazdasági szakemberré és a lósport országos, illetve Kárpát-medencei szaktekintélyévé vált.

Az általános- és középiskolát Miskolcon végezte, ez utóbbit a Földes Ferenc Gimnáziumban. Azt követően agrárszakmai ismeretekre Karcagon a felsőfokú szaktechnikumban tett szert. 1976-ban agrármérnöki diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, mérnök-közgazdász diplomát a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen szerzett. 

Első munkahelye a Nagymiskolci Állami Gazdaság volt, később a nyékládházi Törekvés Tsz, majd a Felsőzsolcai Gépállomás főagronómusaként működött 1966-tól 1970-ig. A szirmabesenyői Béke Termelőszövetkezetben, majd az egyesülés után a Bükkalja Termelőszövetkezetben 1970-1987 között főagronómus, később termelési elnökhelyettes lett. Ez idő alatt mintegy kétezer ember munkáját irányította. Ezt követően 1987-től 1992-ig a TSZKER kereskedelmi igazgatójaként ténykedett, széles körű keleti piaci kapcsolatokkal. 

Számos — a lósporttal és a turizmussal kapcsolatos — kitüntetés, elismerés birtokosa. Már az 1970-es években a bükkaljai ménes megteremtésén, a helyi lovas turizmus fellendítésén munkálkodott, de az elképzelés megvalósítását az 1974-es tragikus árvíz megakadályozta. Tervét nem adta fel, a lovas közéletben 25 évig a regionális elnöki posztot is betöltve, 2003-ban a Király-hegyen felépítette a 2500 m2 alapterületű, nemzetközi színvonalú lovardáját, amely Szirmabesenyő egyik építészeti büszkesége. 

A Miskolci Tankerületi Központ, a Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és önkormányzatunk közötti megállapodás alapján Balogh Sándor egy országosan is példaértékű együttműködés részese volt, melynek keretében településünk általános iskolásai tanóra jelleggel részesültek a lovarda által nyújtott szolgáltatásból.

Tisztelettel és szeretettel emlékezünk Rá, mint Szirmabesenyő köztiszteletben álló polgárára. 

Balogh Sándor búcsúztatása 2024. június 14-én 13:00-órakor lesz a Deszka-temetőben.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!