Sajtóközlemény

Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Szirmabesenyő központtal
2017. december 15.


Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal alkotta konzorcium „Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Szirmabesenyő központtal" című TOP-5.1.2-15-B01-2016-00011 azonosító számú helyi foglalkoztatási együttműködést valósít meg összesen 360 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A miskolci járásból, összességében 16, Miskolctól észak/észak-keletre fekvő település földrajzi lefedettsége mentén kerül kialakításra a helyi foglalkoztatási paktum. A települések: Felsőzsolca, Alsózsolca, Szirmabesenyő, Arnót, Parasznya, Sajóbábony, Sajókeresztúr, Varbó, Sajóecseg, Sajóvámos, Kondó, Radostyán, Sajókápolna, Sajólászlófalva, Sajókápolna, Sajósenye.

A projekt keretén belül bevonásra kerülnek a településeken működő vállalkozások és civil szervezetek, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi Iparkamara.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata a földrajzilag lefedett terület középpontjában helyezkedik el. A projekt megvalósítása saját munkavállaló segítségével történik, a projektmenedzseri és a szakmai feladatok ellátása tekintetében. A célcsoport kiválasztásában, a képzéssel és foglalkoztatással kapcsolatos feladatokban a konzorciumi partner a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal vesz részt.

Szirmabesenyő és Térsége helyi Foglalkoztatási Együttműködés Paktumszervezet 2017. november 29-én 18 taggal együttműködési megállapodás keretében megalakult.

Kialakításra került egy paktumiroda: 3711 Szirmabesenyő, Kossuth u. 5. paktumiroda@szirmabesenyo.hu

Egyeztetések történnek paktum tagok között, a projekt tartalmának, részletes stratégiájának kialakítása tárgyában. A projekt keretében helyi termékekhez kapcsolódó kiegészítő tevékenység, valamint a befektetés-ösztönzéshez kapcsoló tevékenység is tervezett.

HOSSZÚ TÁVÚ CÉL a munkaerő-piac bővítése, a hátrányos helyzetűek képzése, elhelyezkedésük segítése, a szereplők együttműködésének erősítése, a területi sajátosságokon alapuló fejlettségbeli különbségek mérséklése, a foglalkoztatási szint emelése.

KÖZVETLEN CÉL egy helyi foglalkoztatási paktum létrehozása, amely hozzájárul a hosszú távú célok megvalósításához. Ezen túl a helyi képzési és foglalkoztatási programok támogatása, eredményességük, hatékonyságuk növelése, a foglalkoztatás bővítése, az álláskeresők munkához juttatása.