2018. november 22. csütörtök
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

Emléktábla avató

Az erős pénteki szél sem tántorított el bennünket a Szirmay-kastély falán elhelyezett emléktábla felavatásától. Huszti Gábor polgármester avatóbeszéde, Farkas Istvánné és Pelle György versmondása mellett a népdalkör idézte vissza az eseményeket.

Ekkor hurcoltak el százezreket szovjetunióbeli kényszermunkára, ahol – ártatlanul, de fogolyként, munkalágerekben – éveket töltöttek. Sokan nem tértek haza, idegen földön, tömegsírban nyugszanak. Az emléktábla a szirmabesenyői gyűjtőtáborból elhurcoltaknak állít emléket. Az emelkedett pillanatok: a Pavliskó Diana hegedűkíséretével lehulló lepel, a Huszti Gábor polgármester és dr. Lénárt Béla díszpolgár által elhelyezett tisztelgő koszorú és a tábla üzeni a jövő nemzedékének is: ismerjük meg a múltunkat, tanuljunk belőle, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a háború és az azt követő időszak szörnyűségei.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, dr. Szarka János parókus és Tóth Dénes lelkipásztor által megáldott tábla felirata:

A SZIRMABESENYŐI GYŰJTŐTÁBORBÓL 1944-45-BEN ELHURCOLT FOGLYOK EMLÉKÉRE ÁLLÍTOTTA SZIRMABESENYŐ NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA A SZOVJETUNIÓBA HURCOLT POLITIKAI FOGLYOK ÉS KÉNYSZERMUNKÁSOK EMLÉKÉVE ALKALMÁBÓL 2017

Az eseményről beszéljenek a képek is

Webgalamb