2021. február 27. szombat
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

A szirmabesenyői Egészségügyi Központ fejlesztése – TOP-4.1.1-15-BO1-2016-00060

 

A szirmabesenyői Egészségügyi Központ fejlesztése - TOP-4.1.1-15-BO1-2016-00060
A szirmabesenyői Egészségügyi Központ fejlesztése – TOP-4.1.1-15-BO1-2016-00060

 

Fő az egészség!

Végre XXI. századi körülmények a szirmabesenyői Egészségügyi Központban.

Fő az egészség!

No nem a még hivatalos átadásra váró önkormányzati konyhán, bár a korszerű táplálkozás jegyében már ott is, hanem a szóláshoz híven immár az építők kezei közül gyógyultan és megfiatalodva megtérő Egészségügyi Központban is.  A már betegeket fogadó megújult létesítmény felavatására és megáldására 2019. március 4-én szép, napsütéses időben érkeztek a jeles esemény résztvevői.

Huszti Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket és szólt a felújítás előzményeiről, hangsúlyozva, hogy a 75 millió Ft állami támogatást jelentős forrással egészítette ki az önkormányzat, mert a pályázat beadása, 2016 óta jelentősen emelkedtek az építőipari árak, az eredeti tervekhez képest pedig számos új, fontos elemmel gazdagították a projektet. Hangsúlyozta, hogy a központ nem csupán a helyi lakosságot látja el, de az ügyeleti rendszer révén további hét szomszéd település szolgálatában is áll. Az eredmény egy XXI. századi színvonalú intézmény lett. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a nagy közös munkához. Külön is háláját fejezte ki a lakosságnak és az egészségügyben dolgozóknak azért, hogy türelemmel viselték, „kiböjtölték” az átmeneti állapottal járó nehézségeket.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2020-ig terjedő uniós pályázati ciklusban B-A-Z megye a Területi Operatív Program keretében 93 milliárd forintból gazdálkodhatott, melynek egy része az egészségügyi szakrendelés fejlesztését célozta. Kiemelte, hogy a megye 358 települése közül mintegy 150 pályázott, így Szirmabesenyő önkormányzata is. Megerősítette: általános tapasztalat, hogy a pályázat beadása, a döntés megszületése és a kivitelezés között eltelt hosszú időszak alaposan átírja az eredeti költségvetést. Gratulált az impozáns épülethez és ahhoz, hogy az ellátás valamennyi ága: felnőtt-, gyermek-, ügyeleti-és fogászati ellátás, a védőnői szolgálat infrastrukturális feltételei jelentősen javultak.

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a magyar egészségügy szerkezetére utalva jelezte, hogy a besenyői intézmény mint az alapellátás része, a legközelebb van a lakossághoz. Alig néhány kilométerre pedig az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb egészségügyi intézménye, az általa vezetett megyei kórház található. Az egészségügyi központ önkormányzati, a kórház állami fenntartású, előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. Helyben nagy előny, hogy a polgármester, a testület közvetlenül érzékeli a lakossági igényeket, a megoldandó feladatokat. Fontos, hogy az ellátás két szintje között harmonikus együttműködés legyen. Ehhez szükséges a két fél nyitottsága, melyet az önkormányzat a meghívásával is kifejezett, a kórház részéről pedig személyes jelenlétével is megerősíteni kívánt.

A rövid beszédeket követően a nemzetiszínű szalagot az elnök, a főigazgató és a polgármester vágta át, majd Galo Gábor plébániai kormányzó, dr. Szarka János parókus és Tóth Dénes lelkipásztor imádságos szép gondolatokkal adták áldásukat az elvégzett munka eredményére.

Az ünnepi eseménysor végén Huszti Gábor polgármester átadta az intézmény jelképes kulcsát dr. Csollák István főorvosnak, az ő személye által pedig a gyógyító, megelőző munkát itt végző és a betegeket szolgáló valamennyi dolgozónak.

Végül a jelenlévők – az épületbe belépve – megismerhették a felújított és kibővített intézmény belső terében látható változásokat is.

***

(Néhány beteg, volt és jelenlegi szakdolgozó, illetve vendég első benyomásaiból összeállított kis véleménycsokor: „Nagyon szép!”; „Csodálatos, minden módon kielégítő, a dolgozóknak is megfelelő.”;

„Szép lett, remélem sokáig így marad.”; „Úgy látom, építészetileg tökéletes, hogy aztán milyen tartós lesz, az a jövő zenéje.”; „Flancos lett.”; „Öröm a gyermekrendelő leválasztása, és nagyon szép, de szűk a hely.” ; „A türelem rózsát termett.”)

 

Tudósítás és fotók: Némethi Lajos

Webgalamb