2020. július 14. kedd
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

Szinyei Majális – 2019

Egy igazi családias nap a kastély körül

Ez a nap a miénk volt! Fohászunk meghallgattatott: jó időben, jó helyen, jókedvűen – egy igazi családias majális 2019. május 18-án (szombaton) a Szirmay kastély körül. A főzőcsapatok korán érkeznek, őket csak a Tehéntánc együttes előzi meg, akik húzzák már a talp-és a bogrács alá valót. Helyfoglalás, kirakodás, a vásárosok is készenlétbe helyezik magukat. A vurstli már két nappal előbb.

Üstök, bográcsok, halk tüzek. Sülve-főve készülnek a megméretkezésre kész pörköltök, gulyások, töltött káposzták és a többiek, versenyen kívül a langallók, tócsnik, palacsinták. Sütemények bevonulása: közülük „ki” rajtkőre, „ki” csak eladósorba. Sorok, sörök, limonádék. Magánborok-és pálinkák – szolidan.

Kispályás foci nem kispályásoknak, buborékfoci a bátraknak – minden mennyiségben és minőségben. Habparty és játszóház (a szabadban), lézerharc. Majd a népszerű mentőhelikopter, persze ezúttal is csak bemutatóra.  Ellensúly: népi játékok, kézműves foglalkozás, új ábrázatú gyermekarcok arcfestés nyomán. Rajzfilmek-és filmesek a kastélyban, titkokat feltárva.

Fiúk-lányok itt és ott, mindenütt játékban, lányok asszonyok ma-korabeli és rég-korabeli ruhákban, mosollyal arcukon. Műveikkel ételzsűri elé járulók – némi izgalommal, de feltétlen reménnyel. A pódiumon tai chi, kellő áhítattal és koncentrációval, deszkán s földön zumba és más mozgásfajták, de már lazán. A világot jelentő deszkákon délután már az ovisok, iskolások és a népdalkör tagjai. A jól látható-hallható remek produkciók mögött sok-sok munka – láthatatlanul.

Előtte még eredményhirdetés élénk színekkel és bájos pompával. Barangoló családok, sütő-főzők, focibajnokok, közösségépítők jutalma: a jelenlévőket köszöntő Huszti Gábor polgármester és Győrfi Lászlóné iskolaigazgató kezéből oklevél és ajándék. A nyertesekről alább.

Végül a profik: Kis Kata Boglárka, Balássy Betty és Varga Feri. No meg Szűcs Judith, aki teljesen olyan mintha régi lenne. Zárásként egy kis diszkózene, az előtérben tánc. A háttérben dolgozók már lassan zárják a napot, hogy vasárnap és hétfőn visszaállítsák az eredeti állapotokat. Ami csak részben sikerülhet, mert az együttlét vélhetően kellemes emlékei sokunkat még hosszú ideig elkísérnek. A következő, hasonlóan jó „buliig” mindenképpen.

Az emlékek ébren tartására lássuk a képeket! Ahogyan mondani szoktuk: a teljesség igénye nélkül. Ha valaki lemaradt, jöjjön el legközelebb is – és hátha lencsevégre kerül.

Tudósítás: Némethi Lajos

Fotók: Kántor László, Momo Kántor Marianna, Némethi Lajos, Pap Zsolt, Vaszilkó Ádám

Webgalamb