2019. december 07. szombat
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

Szent István és az új kenyér ünnepe – 2019. augusztus 20-án

A mostani augusztus 20-a több szempontból is különleges volt számunkra, hiszen – az ünnepi gondolatok, az új kenyér megszegése és megáldása mellett – ezúttal a képviselő-testület által adományozott kitüntetések átadására is sor került.

A képviselő-testület a rendeletben szabályozott elismerések adományozása útján fejezi ki nagyrabecsülését azon személyek vagy közösségek iránt, akik kivételes és példamutató tevékenységükkel kimagasló érdemeket szereztek a település fejlődésében, jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában, vagy az egyetemes emberi értékek gyarapításában. A Szirmay-díj és a Szinyei-díj most először talált gazdákra.

Huszti Gábor polgármester köszöntője, illetve Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszéde után következett a kitüntetések átadása.

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Pro Rure Szirmabesenyő Díszpolgára kitüntető címet adományozott Balogh Sándor agrármérnök, mérnök-közgazdász vállalkozó, a Balogh Liget Kft., a Királyhegyi lovarda tulajdonosa részére. A díszpolgári címmel külön az erre a célra készített, a település címerével ellátott 14 karátos pecsétgyűrű, díszoklevél és 200.000,- Ft pénzjutalom jár. Ez utóbbit Balogh Sándor a Szinyei Merse Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola javára ajánlotta fel.

 

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Szirmay-díjat adományozott Kovács F. László vegyészmérnök, mérnök-közgazdász vállalkozó, az Ongropack Kft. főtulajdonosa részére. A díjjal bronzplakett – Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása -, amely a Szirmay-kastély ábrázolja, valamint a díszoklevél, továbbá 100.000 Ft pénzjutalom jár.

 

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete Szinyei-díjat adományozott Dr. György István Csaba (Borgó) képzőművész részére.

 

A díjjal járó bronzplakett –Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész alkotása -, amely Szinyei Merse Pál arcmását ábrázolja, valamint a díszoklevél, továbbá 100.000 Ft pénzjutalom jár.

A díjátadást követően dr. Szarka János parókus, Galo Gábor plébániai kormányzó és Tóth Dénes lelkipásztor megáldották új kenyerünket, melyet Csöbör Katalin és Huszti Gábor közösen szegtek meg.

A Pesti Zenés Színpad művészeit „Magyarnak lenni” című zenés irodalmi összeállításukkal idézték fel a dicső kezdeteket.

A színpadi program zárásaként a világzene és a magyar népzene kitűnő énekművésze, Kovács Nóri lépett a közönség elé.

Tűzijátékkal búcsúztattuk a napot.

Szöveg: Némethi Lajos
Fotó: Fedor Fanni, ifj. Kántor László, Vaszilkó Ádám

 

 

Webgalamb