2021. március 07. vasárnap
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

Nemzetiségi képviselők választása

Nemzetiségi képviselők választása

A Nemzeti Választási Bizottság a 183/2019. NVB határozatában  Szirmabesenyő településen 2019. október 13. napjára kitűzte a

Roma települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.

 

Határozatában megállapította, hogy a választás kitűzésének napján Szirmabesenyőben az adott nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok száma (16 fő) alapján a képviselő jelöléshez szükséges ajánlások száma 5, valamint a megválasztható képviselők száma 3 fő.

 

Települési nemzetiségi önkormányzati választást ott lehet kitűzni, ahol a legutolsó népszámlálás során legalább 30-an az adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség van, a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán a település egy választókerületet alkot.

 A nemzetiségi önkormányzatokat öt évre választják.

Az a választójoggal rendelkező állampolgár szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán és/vagy indulhat jelöltként, aki felveteti magát az adott nemzetiség névjegyzékébe.

A választással kapcsolatos információk, valamint nyomtatványok a választópolgárok és a jelöltek számára is megtalálhatók a  www.valasztas.hu honlapon a 2019. évi önkormányzati választások alatt:

  • Nemzetiségi önkormányzati választások címszó alatt.

Helyi Választási Iroda

Webgalamb