2020. január 29. szerda
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

Lovas fórum a Balogh Ligetben

Széchenyi István lószakértő is volt. Szakértelmét a katonaságnál, a nagycenki ménesében és az Angliában szerzett tapasztalataival alapozta meg. Tudása esszenciájaként 1828-ban megszületett korszakalkotó munkája a „Lovakrul”, mely könyvét a lovas nemzet bibliájaként szokták emlegetni.

Széchenyi ideájának szellemében szerveződött az a regionális fórum, amelynek meghívott előadója Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, a magyar lovassport örökös bajnoka volt.  Ez év március óta ő felel a lovas kultúra és oktatás fejlődésének előmozdításáért, a lovas ágazathoz kapcsolódó, közép- és felsőfokú képzések fejlesztésére irányuló koncepció kidolgozásáért, valamint a lovas és lósportokhoz kapcsolódó szakmai feladatok összehangolásáért. Ezen kívül – a mezőhegyesi kivételével – az ő feladata az állami ménesek fejlesztésének szakmai koordinációja is.

A Balogh Ligetbe június 28-ára szervezett találkozóra a megyénkben működő lovas klubok mellett Balmazújvárosból, Hajdúszoboszlóról, Kecskemétről is érkeztek a lovassport szerelmeseinek képviselői, akik nagy várakozással tekintettek a miniszteri biztos tájékoztatója elé. Az ötvenéves lovas múltja, világraszóló eredményei, emberi tartása és széles körű műveltsége révén köztiszteletben álló, nagy tekintélynek örvendő előadó nem okozott csalódást. Elkötelezetten és érzékletesen szólt a ló és az ember egészen különleges kapcsolatáról, annak jótékony, jellemformáló vagy éppen terápiás hatásairól, majd az egyes részterületek fejlesztésének fontosságáról, melyek közül az iskolai lovas kultúra oktatását tartja az egyik legfontosabb pillérnek. Úttörő jellegű besenyői konkrét gyakorlat és tapasztalatok alapján ezt erősítette meg házigazdaként Balogh Sándor, a Szinyei Merse Pál Általános Iskola igazgatójaként Győrfi Lászlóné, Szirmabesenyő önkormányzata képviseletében pedig Béres László alpolgármester. A szakszerű hozzászólások megerősítették a központi törekvést, miszerint igencsak időszerű a rendszerszerű megújítás, abban a különböző szervezetek – kormány, oktatási központok és iskolák, önkormányzatok, lovas egyesületek, lovardák – koordinált együttműködése, az alulról jövő kezdeményezések sokoldalú támogatása. Örömüket fejezték ki, hogy az agrárminiszter jó kezekbe tette le az általuk képviselt nemes ügyet. Az is kiderült, hogy nemcsak a háborúhoz kell három dolog… A miniszteri biztos köszönettel fogadta a munkáját segítő észrevételeket, javaslatokat. Ő lelkiismeretesen teszi a dolgát, mi pedig – bízva a megújulásban – várjuk a folytatást…

 

Tudósítás: Némethi Lajos
Fotók: Kerényi László (szantograf.hu), Momoh Kántor Mariann, Vaszilkó Ádám

Webgalamb