2020. január 29. szerda
CHivatal: 3711 Szirmabesenyő Kossuth utca 5. sz. Email: titkarsag@szirmabesenyo.hu Tel: +36 (46) 527-205

Határon túl – határtalanul

Besenyői csoport Kárpátalján

A „Határtalanul” című, nyertes hazai pályázati program keretében 2019. május 28-29-én Szirmabesenyőből egy 25 tagú küldöttség látogatott el testvértelepülésünkre Husztra, valamint Beregszászra. A tapasztalatszerző kirándulás része volt a Huszt városa és nagyközségünk önkormányzata közötti, másfél évvel ezelőtt kötött baráti megállapodásban elhatározattak gyakorlati megvalósításának. Folytatása az eddigi – kölcsönös látogatásokon alapuló, egyre mélyülő szakmai és a lakossági, eddig elsősorban a gyermekek körét érintő – együttműködésnek.

A Huszti Magyar Nyelvű Általános Iskolában Szokolovics Mária igazgató köszöntötte a vendégeket, mutatta meg az intézményt, majd a tanulók kedves bemutatóját követően Huszti Gábor polgármester Szirmabesenyő lakossága nevében átnyújtotta az iskola részére hozott 200 ezer forint értékű támogatást. A városnézés során a lelkes csapat tagjai korra és nemre tekintet nélkül felkaptattak a Kölcsey Ferenc által is megénekelt Huszt várának „bús düledékeire”, ahonnan a város teljes szépségével tárult eléjük. A csúcson Huszti Gábor magasba emelte Szirmabesenyő zászlaját, a Himnusz költőjének emléke előtt pedig koszorúkkal tisztelegtek. Ezt követően a helyi vallási felekezetek templomainak és a város egyéb nevezetességeinek meglátogatásával folytatódott a program.

Sárosorosziban, mely település lakosságának 95%-a magyar, a helyi általános iskolában megható kulturális műsorral fogadták a csoportot. Beregszászon (ahol a lakosság fele magyar) Szent István, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, a 140 éve ott született Fedák Sári színésznő, Esze Tamás kuruc brigadéros és a nagy ukrán költő, festő, humanista Tarasz Sevcsenko szobrai, továbbá a települést alapító Lampert herceg és a városi kiváltságot adó IV. Béla király emléktáblája idézték fel a közös múltat. Jutott egy kis idő az egykor híres és napjainkban megújuló történelmi kárpátaljai borvidék egyik pincéjének megtekintésére is.

Az út során Kozma József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Udut István Huszt Város Önkormányzata gazdaságfejlesztési osztályának vezetője és Varjú Zoltán honismereti vezető nyújtottak nagy és szakszerű segítséget. Köszönet érte! Reméljük, egyszer majd útlevél nélkül is megtehetjük ezt az új ismereteket és szép élményeket nyújtó, emlékeket felidéző utat.

***

 

Már a napokban háromnapos huszti látogatásra indul nyolcfős táborozó csapatunk, július elején pedig – az elmúlt évhez hasonlóan – mi fogadjuk a hozzánk érkező „testvér”gyerekeket.

 

Krónikás: dr. Rónai István
Fotók: Vaszilkó Ádám

Webgalamb